A Közlönyben megjelent rendelkezések értelmében boltunkban továbbra is vásárolhatók az 1. és 2. osztályú pirotechnikai termékek, amelyek magánterületen korlátozás nélkül felhasználhatók 2020. Szilveszterén is. Üzletünkben minden nap 9 és 19 óra közt várjuk vásárlóinkat.

Így készült a Szent István napi tűzijáték Pétervásáron

Home  >>  Referenciák  >>  Így készült a Szent István napi tűzijáték Pétervásáron

Így készült a Szent István napi tűzijáték Pétervásáron

A Leskovics Pirotechnika megbízásából a mi tisztünk volt a  2014. évi Szent István napi tűzijátékot Pétervásáron megszerelni és ellőni, amely egyben az új művelődési ház avatója volt.

 

Egy komolyabb tűzijáték tervezésénél a legfontosabb feladat a nézők helyének alkalmas és biztonságos meghatározása, valamint az elműködtetni kívánt tűzijáték eszközök típusának, nagyságának megválasztása.

 

Ideális esetben a nézők kellő távolságban vannak a pirotechnikai termékektől, így azok még rendellenes működés esetén sem okozhatnak komoly sérülést. Pétervásárán a választás a művelődési házzal szemben lévő, használaton kívüli autómosó tetejére esett, ami azért is jó tippnek tűnt, mert a kb 5 méteres induló magasság emeli a látvány színvonalát, másrészt  kellő védelmet nyújt a túlságosan kíváncsi és/vagy fegyelmezetlen nézők okozta balesetveszély ellen.

 

Az időjárás persze  az idegeink húrján járta táncát: kora délelőttől változó intenzitással esett az eső, de bíztunk abban, hogy estére az égiek legalább a nézőközönségen megkönyörülnek.

 

A telepítés profi fotodokumentációját most is Tari Lilla végezte.

 

13 órakor érkeztünk autónkkal a helyszínre, ahol gyors helyszíni szemle és a helyi szervezőkkel való kapcsolatfelvétel után munkához láttunk.

 

Kordonszalaggal zártuk le az autómosó bejáratát, készenlétbe helyeztük a tűzoltó készüléket, és az autómosó védelmében elkezdtük a szerelést: amíg odakint zuhogott az eső, mi odabent egyenként izzúgyújtót szereltünk a telepekbe, római gyertyákba. Ezután a telepeket a kilövés irányát is figyelembe véve lángmentes PUR habbal impregnált falapokra ragasztottuk.

 

rögzített, elektromos indítású bombettatelep

Készre szerelt telepek

Izgalmas várakozás következett ezután. Az eső hol jobban, hol kevésbé esett, mi pedig vártunk, hogy a hab megkössön, és elkezdhessük a telepek bekötését az indítókábelre.

Végre 18 óra körül elállt az eső, sőt még a Nap is kisütött. Lázas munka kezdődött:

 

Villámgyorsan fel kellett hordani a 30-40 kilós pakkokat a még esőtől gőzölgő tetőre, hogy a kábelezés sziszifuszi munkáját még a besötétedés előtt befejezzük.

.

 

Falapokra szerelt telepek

Telepek pakolása

A terjedelmes, nehéz csomagokkal bizony nem volt könnyű a létrára mászni!

 

Végre minden pirotechnikai eszköz a helyére került, kezdődhetett  a lövésrend szerinti elektromos bekötés és az ellenőrzés.

 

20 órára minden és mindenki a helyén volt, az ég lassan elsötétedett, a délutáni felhők helyét gyönyörű csillagos égbolt vette át.  21 órakor az áramszolgáltató munkatársa lekapcsolta a közvilágítás fényeit, felcsendült a zene, és elkezdődött a hibátlan, 10 perces tűzijáték.

.

 

Rögzített telepek a kilövési pontokon

Helyükre kerülnek a telepek

tűzijáték bombetták

Csillagok az égen

roman candle national tricolour

Nemzeti színű római gyertya

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 .

.

.

 

Comments are closed.